Ksznjk FreePrivacyPolicy!
SoftAir.hu
Airsoft fórum
KERESÉS
Vezérlőpult
Konverter
Cikkek

Taglista
Csoportok
GyIK
MASZ 2015
Fórumszabályok
Webmail
JÁTÉK NAPTÁR
Pontos idő: szomb. dec. 14, 2019 2:41 am

Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző PM
Admin
Avatar

Csatlakozott: szer. jún. 30, 2004 4:37 pm
Hozzászólások: 3831
Tartózkodási hely: budai elit... :))))))
HozzászólásHozzászólás témája: Dogs of War
HozzászólásElküldve: szer. júl. 18, 2007 1:59 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Dogs of War csapat

Csapatunk története 2005 nyarára nyúlik vissza. Persze az előzmények messzebbre vezetnek, de csapatként a tagok 2005. Szeptember elseje óta játszanak együtt.

A csapat magjának az a 6-7 ember tekinthető, akik VIS felügyeletével Rákosborzasztón a helikopter úti kiserdőben riogatták 2005 elejétől kezdve a kirándulókat csütörtök délutánonként. Itt jött össze jónéhány kezdő (köztük jómagam is) akik először kóstoltak bele az airsoft szépségeibe. VIS és Angel már régóta rendelkezett AEG-el, Sabotage akkortájt vette meg az Mp5-ösét, Fox új Ak Bétával játszott, míg Akkylania egy tuning kínai shotival én pedíg egy KJW Para Ordnance-al túrtam a bozótot. Ezek az alkalmak remek lehetőséget adtak a mag összeszokására, egymás játékának kiismerésére. Így merült fel a gondolat VIS-ben, hogy létre kellene hozni egy állandó csapatot, melynek tagjai együtt játszva hatékonyan tudnának együttműködni a nagyobb Airsoft eseményeken, valamint elég nagyok ahhoz, hogy akár önálló hétvégi csapat gyakorlókat lehessen összehozni velük.

A csapat megszületett, alapító tagjai VIS, Angel, Fox, Sabotage és Akkylania voltak. Kezdettől fogva cél volt a játékokon való kb. 10 fős létszám elérése, ezért már ekkor bővülésben gondolkodtak az alapítók. Első körben három játékos került szóba – Bacsa (jómagam), Holiday és Tailor (Nóri és Misi néven ismerik őket sokan). A csapat hőskora igazából a plusz három fő felvételével nyolc tagra hízott állománnyal indult. Indult, a szó legszorosabb értelmében, mert ki kellett találnunk magunkat. Kezdve a felvételi provedúrától, át a tagdíj kérdésén, a játékokon alkalmazott taktikán keresztül a fegyelmi, kiválási ügyekig...
Érdekes időszak volt. Az első nagyobb játékon (Kokainháború I.) sikeresen mutatkoztunk be, eredményesen tudtunk dolgozni együtt.

A második szakasz az érés, változás időszaka. Elkezdtünk új tagokat keresni. Így került a Zebu, Malu, Dugo triumvirátus a látókörünkbe. Jónéhány együtt játszás után mindhármukat meghívtuk a csapatba, mára Zebu és Malu a csopot oszlopos tagjaivá váltak (Dugo sajnos magán elfoglaltságok miatt kissé elmaradt, de továbbra is számítunk rá), azon típusú – igen ritka fajta - játékosokká értek be, akiknél nem nézel a hátad mögé ha tudod hogy mögötted vannak.
Azonban nem csak bővülés történt. Akkylania, Tailor és Holiday másképp képzelte el a csapat működését, így jobbnak láttuk ha különválunk. Fox főiskolai elfoglaltságai miatt nem tudott (tud) rendszeresen kijárni a játékokra, Sabotage elkezdett egy DoW közeli rajt szervezni, így gyakorlatilag 2006 elején a csapat létszáma egy hónap leforgása alatt a felére esett vissza. Utólag visszagondolva szerencsésen alakult így a helyzet, mert lehetőségünk volt megállni és újragondolni a csapat felépítését.

A harmadik szakaszunk 2006 közepén vette kezdetét. A csapat struktúrája már együtt volt, kialakultak az alapvető taktikák, mozgások, az emberek ismerték egymást, kialakultak az együtt harcoló párok – tűzcsoportok. Már „csak” új tagokra volt szükségünk, akik beleillenek a képbe és hajlandóak elfogadni a többi csapaténál kicsit merevebb, strukturáltabb szabályainkat.
És ekkor volt baromi szerencsénk...
Történt ugyanis hogy egy péceli csapatgyakorló játékon egy fiatal srácra lettem figyelmes, aki a -0 fokos, szeles hidegben egy szál gyakorlóban, rohamsisakban vacogva szorongatja az M16A2-jét... Mivel tudtam hogy a fiú nem tartozik egyik csapathoz sem, nekünk meg tagokra volt szükségünk, csapatosztásnál szóltam hogy velem van, és megkérdeztem hogy akar-e kísérni a játék alatt. Akart. És jól nyomta. És odafigyelt. És becsületesen játszott kevés játéktapasztalat ellenére. Nekem ennyi elég volt, feltettem neki a kérdést, és ő igennel felelt – így lett J. Grimes csapatunk tagja (ennek ellenére sem hozott még nekem egy jó kávét... ). Grimesy legközelebb kihozta barátait, akikről csak hasonló jókat tudok mondani, így egyből + két taggal gyarapodtunk ők Darky és Cini. Darky szólt tesójának, aki szintén bevállalta – így lett egy kíváló medicünk Bra$il személyében.
Ismét mondom – elképesztő szerencsénk volt. 3 hét alatt be ki tudtuk egészíteni a csapatunkat úgy, hogy a felfogásunk, játékstílusunk közeledett az eredetileg kitűzött célok felé.

Ezzel elérkeztünk a jelenkorba. Kialakult, összetartó, az adott játék céljai szerint harcoló csapatunk van. Próbálunk becsületesen játszani, a lehetőségek határáig küzdeni a célért. Jelenleg kisebb átalakulások, folyamatos fejlődés, csiszolás van napirenden. Célunk az hogy minden tag előbb-utóbb képes legyen ellátni bármely feladatot ami játék közben adódhat – legyen az akár a teljes raj vezetése. A tagfelvételünk is megváltozott, már nem veszünk fel senkit egy-két játék után. Utoljára érkezett tagjaink Tibi, Kicse, Kick, Maverick Laci és Ragnar voltak, valamint Sabotage újra teljes gőzzel kezdett dolgozni nálunk. Mindegyikük 6-8 wargame-et és/vagy csapatgyakorlót játszott végig a csapat leendő tagjaként, mire a tagság egyhangú szavazással felvette őket a csapatba. Teljesítményükkel rászolgáltak a csapattagságra, azóta is erősítik a DoW csapatot.
Van mellettük azonban néhány ember, akik vagy nem akarnak, vagy nem tudnak „teljes jogú” tagok lenni, azonban régóta ismerjük egymást, és kedveljük egymás játékstílusát. Ezekkel a „DoW közeli” emberekkel rendszeresen együtt játszunk, ha kérik, azonnal felvételt nyernének a csapatba. Legígéretesebb ilyen sporttársunk Newkommer, aki képes egy tuningolt kínai shotival halomra lőni a tuningcsodák tulajdonosait. És a legrosszabb az egészben hogy azt sem tudják hogy honnan lőtt...

Hogy hogyan csináljuk?

1. A csapat vezetés két irányból valósul meg. Egyrészt csapat menedzser, aki a csapat mindennapos ügyes-bajos dolgaival foglalkozik, másrészt csapat kapitány, aki a szakmai munkáért felel ill. vezeti a csapatot a játékokon. A csapat vezetését játékokon előzetes egyeztetés alapján a csapat bármely tagja elláthatja.

2. A többi csapatnál viszonylag szervezettebb struktúrát próbáltunk kialakítani a játékokon. A csapat egy rajként mozog, a jelenlévő csapattagok létszámától függő Tűzcsoportokba (Fire Team) történő szétosztással. A Tűzcsoportok vezetői és a rajpk közvetlenek a rajpk-tól kapják a parancsokat, a Tűzcsoport tagok a TCS vezetőtől. Ez a leosztás azonban folyamatos fegyelmet követel meg a tagoktól, mert a parancsok be nem tartása szétzilálja a teljes alakzatot. Szerencsére a tagjaink tudatában vannak ennek, elfogadják és tökéletesen alkalmazzák a struktúrát. Komoly sikereink voltak a megfelelő alkalmazás esetén, jelentős létszámfolényben, fedezékben lévő ellenfelek is leküzdhetőek megfelelő manőverezéssel és tűzzel. A másik oldalon kiderült legutóbb hogy akár 3 VC is földhöz tud szegezni egy komplett 13 fős rajt ha nem figyelünk oda...

3. A csapat fontos dolgairól általában szavazunk. Alapvető kérdésekben VIS dönt mint csapat vezető, de a játékokkal, taktikákkal, napi szervezési kérdésekkel kapcsolatban párbeszéd folyik a tagok között – lásd Roster rendszer, érdeklődés hiányában hamvába holt a kezdeményezés. Jobb ez így, az Airsoft alapvetően szórakozás, nem kényszerítheti rá senki az akaratát a másikra. (kivétel persze a játékok során a pk beosztás... )

4. Próbálunk legalább kéthetente összefutni. Ha nincs éppen nagyjáték, akkor szervezünk csapatgyakorlót, vagy pedíg meghívunk általunk ismert és elismert csapatokat gyakorolni valahová Pest környékére.

5. A mai „rohanó világban” (utálom a kifejezést, de sajnos találó...) azonban nem mindíg van rá lehetőség hogy kéthetente összefussunk. Nálunk ez nem gond. A csapatban senki nem tekinti az Airsoftot élet-halál kérdésnek, ez egy hobbi-sport, ami egyben remek kikapcsolódás és a gyermek/fiatalkori álmok élmények kiélésének formája. Ha azonban családi / iskolai / munkahelyi kötelezettségek miatt valaki elmarad ideig-óráig, akkor sem lesz semmi probléma. Mostanában fontolgatjuk a „tartalék állomány” bevezetését is. Ha valaki fél-egy évre nem ér rá, de nem akar elszakadni a csapattól teljesen, akkor jelez és felfüggesztjük a tagságát, amit kérés esetén újraindíthat.

6. Jelenleg 18 fő tekinthető a DoW csapat tagjának. Amint azt az előző pontban leírtam, gyakorlatilag nem volt még olyan játék ahol mindenki részt tudott volna venni. Általános ökölszabályként a csapattagok kb. 50-60%-a tud eljönni egy játékra, így tudjuk elérni a játékonkénti 11-12 fős létszámot.

7. A csapatban nincsen megkövetelt egyenruha, nincsen megkövetelt fegyverzet. Szerencsénk van, a tagok egyéni preferenciái teljes körben lefedik az igényeket – kb. 80% lövész, 20% egyéb (DM, Snper, Support). Nem is tervezzük ilyen jellegű elvárások bevezetését.
Amit viszont szigorúan megkövetelünk mindenkitől az a MASZ fegyverekre vonatkozó szabályainak betartása!!!
A felszerelés egyetlen kötelező darabja a DoW felvarró – amit azért mindenki büszkén visel.

Ennyit rólunk. Ha bárkinek tudunk segíteni a csapatépítésben, keressetek meg nyugodtan, elmondjuk hogy mi hol rontottuk el – szerencsére volt lehetőségünk javítani, de ha más tanulhat a mi hibáinkból, akkor miért is ne?

Kezdőket pedíg nagyon szívesen várunk bármely játékon magunkhoz. Figyelünk rájuk, segítünk nekik az első alkalmakon és mellesleg ki tudja, ha komolyan gondolja és ügyes – mindíg van még egy hely a csapatban...

Bacsa
_________________
“There is no hunting like the hunting of man, and those who have hunted armed men long enough and liked it, never care for anything else thereafter."
Skorpió Airsoft Csapat / Scorpions Airsoft Team - since 2004.

Vissza a tetejére
  Profil  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Az oldal üzemeltetője az itt szervezett játékokért nem vállal felelősséget!
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség