Ksznjk FreePrivacyPolicy!
SoftAir.hu
Airsoft fórum
KERESÉS
Vezérlőpult
Konverter
Cikkek

Taglista
Csoportok
GyIK
MASZ 2015
Fórumszabályok
Webmail
JÁTÉK NAPTÁR
Pontos idő: kedd jan. 28, 2020 12:59 pm

Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 2 hozzászólás ] 
Szerző PM
Admin
Avatar

Csatlakozott: szer. jún. 30, 2004 4:37 pm
Hozzászólások: 3831
Tartózkodási hely: budai elit... :))))))
HozzászólásHozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: hétf. júl. 16, 2007 2:10 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Párduc Könnyűlövész Raj

Hadd kezdjem a történetünket a szegedi airsoft történetével. 2004 júliusában egy kis pihenőt tartva munkahelyemen talán a HK MP5-ről akartam valami leírást keresni, amikor is feltűnt, hogy a találatok között rengeteg helyen szerepel az „airsoft” kifejezés.

Mikor kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a már jól ismert műanyag golyót köpködő piacos fegyverek minőségi nagytestvéreiről van szó, még jobban elmerültem a témában. A baráti társaságomban többünknek volt már ilyen pisztolya, meg is csodáltuk sokszor az erejüket, hogy hány A/4-es lapot képesek átütni , de azon kívül, hogy kihasználva a másik figyelmetlenségét, combon lőttük egymást vele, nem terveztük komolyabb felhasználását. Nem is gondoltuk, hogy ez valójában egy világszerte ismert sport és komoly játékosállománya van.

Miután megtaláltam a magyar oldalt, gyakorlatilag napi 8 órás olvasás következett (munka helyett ) mivel biztos voltam benne, hogy ilyet pedig játszanom KELL.

Rátaláltam a softair.hu szegedi topicjára is, azonban sajnos nemigen volt airsoft-élet a környéken. Szerencsére nem kellett sokáig várni, a beírásomra elég gyorsan jelentkezett Manohun, akivel felszerelkezve és néhány egymás ellen vívott vérpezsdítő csata után, a használt gyakorlónkban és a tuningolatlan Cyma shotgunjainkkal elindultunk Érdre egy hétvégi játékra.

A zuhogó eső nem tántorított el bennünket, izgatottan vártuk a megérkezést, bár kicsit tartottunk tőle, hogy elmarad a játék, de szerencsére nem csak mi voltunk lelkesek. Így ugyan a kezdeti (talán) 18 fő helyett csak 12-en voltunk (ez akkoriban egy közepes létszámnak felelt meg, ha jól tudom) de remekül szórakoztunk és rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak.

Nagyon jól esett, hogy a rutinos játékosok (WD, VIS, Ghost, Rephyx, illetve még jópáran, de nem emlékszem pontosan, hogy kik voltak ott, bocsi) nemhogy lenéztek bennünket, hanem roppant segítőkészek voltak, bátorítottak minket, elnézték a bénázásainkat és szívesen megmutatták a fegyvereiket, beszéltek róluk. Jó érzés volt egy ilyen közösség tagjává válni.

A fegyvereinket WD-nél hagytuk, úgyhogy a következő SAS-es játékon már szuper tuningolt fegyverekkel küzdöttünk….ahogy tudtunk. Ez egy nagyszabású játék volt, így megtapasztalhattuk a scenariok feelingjét is, így az airsoft iránt érzett szerelem még jobban fellángolt és hatalmas lendülettel kezdtünk bele a létszámnövelésbe. A softair.hu fórum mellett elkészült egy kezdetleges saját honlap plusz természetesen mindenkinek erről beszéltünk akár kérdezte,akár nem.

Szerencsére elég szépen gyarapodtunk, így már volt lehetőség helyben is játszani. Pályánk ekkor még nem volt, gerilláztunk. Ott lődöztünk, ahol tudtunk. Az első emberek közül jelenleg csak Lancer aktív, aki egyből egy CA MP5-tel érkezett közénk. Ő is ezidőtájt talált rá az airsoftra és már a leírásokból is tudta, hogy robogó helyett géppisztolya lesz.

A létszám mellett a fegyverállomány is szépen fejlődött. 2005 tavaszára már szinte mindenki rendelkezett minőségi AEG-gel. Időközben a Recon-testvéreknek köszönhetően rászabadultunk az evezőspálya melletti területre, és másfél évig ez volt az egyetlen pályánk. Remek woodland terep volt, több kisebb épülettel. A múlt idő nem véletlen, sajnos a közelmúltban letarolták az egész telket, kamionparkoló épül rá. RIP Maty-ér!
Még 2005 tavaszán felvette velünk a kapcsolatot a Shinobi SPECTAG ninjutsuval és rendőrségi taktikával foglalkozó harcművészeti klub. Ez a kapcsolat igen gyümölcsöző volt, hiszen mi megismertettük velük az airsoftot, ők pedig bevezettek bennünket a fegyverhasználat alapjaiba. Szerencsére ők is teljesen beleszerettek ebbe a sportba is, így a létszámukkal szinte felduplázódva heti-kétheti rendszerességgel volt 10-20 fős csatározás.

Felvettük a kapcsolatot a környező csapatokkal is, a Nádi Farkasokkal, majd később a szentesi alakulattal, így többször volt vendégjáték nálunk és mi is egyre többször utaztunk. Vidékről, környező városokból is jártak át hozzánk játszani, de voltak, akik Kecskemétről jöttek szinte minden hétvégén, mivel akkor még ott nem volt helyi közösség.

Meglehetősen kaotikus volt a helyzet, így felvetődött egy csapat alapításának az ötlete. A három legrégebben játszó játékos, Manohun, Lancer és én elkezdtük felvázolni a Predators csapat alapelveit. Sajnos ezt a folyamatot a nyár, és az ennek köszönhető pangás (egyetemistáknak hazaköltözés, dolgozóknak nyaralások) lelassította kicsit, de azért csak megszületett. Igyekeztünk minél demokratikusabbra venni a szabályokat, hogy mindenki megtalálhassa benne a számítását. A döntéseket hagyományos többségi szavazással hoztuk, a bekerülés feltétele nem felkéréses volt, hanem egy enyhébb követelményrendszer teljesítése. Utólag már látjuk, hogy hiba volt. A célja az lett volna, hogy az újabb játékosokat ösztönözze a rendszeres játékra, valamint a nagyobb, szervezett játékokon való részvételre. A célját végülis elérte, de sajnos nem úgy, ahogy szerettük volna.

Elég gyorsan elég nagy létszámra duzzadtunk: bekerült a Spectag, ekkor jött Corel, majd kicsivel később Abaqsz, aki már ekkor is mesterlövészi késztetést érzett magában . Ennek sajnos lett negatív következménye is: mivel inkább a lelkesek voltunk, mint tapasztaltak, ezért mindenki ebben a csapatban látta minden airsofttal kapcsolatos tervének megvalósítási lehetőségét. Lancerrel mi az „ortodox” vonalat képviseltük: leginkább a kisebb létszámú, családias hangulatú helyi, vagy szomszédos csapatokkal vívott csatákat kedveltük, egyfajta kikapcsolódásnak tartottuk, de maximális beleéléssel, realcap tárakkal. Azonban sajnos felvetődött több olyan elképzelés is, ami azt célozta, hogy az airsoft segítségével bevételre tegyünk szert. Mivel mi ezzel nem értettünk egyet, nem kívántunk részt venni, de a többség nem így gondolta, így úgy döntöttünk, nem hátráltatjuk a többieket, inkább kilépünk. Sajnos ezt a húzásunkat sokan nem úgy értékelték, ahogy mi szerettük volna, így ez sok ma is meglevő konfliktusnak képezte az alapját.

Mivel az üzletiesebb airsoft felfogás sem volt teljesen egységes a megmaradt tagok között, 2-3 különböző terv is született, így a Predators csapat szépen lassan feloszlott. (Legalábbis nem láttam sehol a többieket ezen név alatt. Ha tévednék, javítsatok ki!)

A kiválásunk után a korábbiakból okulva új szabályokra alapozva létrehoztuk a Párduc Könnyűlövész Raj névre hallgató csapatunkat. (Az ezen eseményekből levont tanulságokat a korábbi írásomban foglaltam össze) Ezután úgy alakult az életünk, elsősorban az iskola és a munkahely miatt, hogy egy jó ideig, közel fél évig egyikünk sem tudott játszani, így a létszámunk nem is gyarapodott ezóta, azonban 2006 őszétől ismét aktívak vagyunk, már amennyire az időnk engedi.

Az egyéb eseményekkel, a lövészklub szakosztállyal és a SzASz-al kapcsolatban nem én vagyok a legilletékesebb, így ezt majd Corel elmeséli, ha kedve tartja.

Ez volt a mi történetünk a mi szemszögünkből.
Üdvözlettel: Dabido
_________________
“There is no hunting like the hunting of man, and those who have hunted armed men long enough and liked it, never care for anything else thereafter."
Skorpió Airsoft Csapat / Scorpions Airsoft Team - since 2004.

Vissza a tetejére
  Profil  
Admin
Avatar

Csatlakozott: szer. jún. 30, 2004 4:37 pm
Hozzászólások: 3831
Tartózkodási hely: budai elit... :))))))
HozzászólásHozzászólás témája: Szeged
HozzászólásElküldve: vas. júl. 15, 2007 7:40 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Csapatalapítási tippek


Kell egy csapat

Elkezdted airsoft pályafutásod és rájöttél: kell egy csapat, mert csak a filmekben győznek a magányos farkasok. Ez jó. Fontos, hogy végig ez legyen a cél: az eredményesebb és élvezetesebb játék. Ez is egy csapatjáték. Ezzel nem mondtam újat. Azonban amennyire nyilvánvaló ez például a fociban vagy a kosárlabdában, sokszor annyira gyakran felejtik el ezt az airsoftban. Te ne ess ebbe a hibába.

Egy csapat megalapítása egyszerűnek tűnhet, mégis sok buktatót rejt magában. Ennek nagy részét szerintem az egyébként dicséretes kezdeti lelkesedés és az ebből adódó túlbonyolítás okozza. Megpróbálok pár tippet adni neked, rávilágítva néhány gyakori hibára, hogy a csapatod összeállítása még gördülékenyebben haladjon.

Igen gyakran felvetődik a kérdés, hogy mi szükséges egy új csapat létrehozásához. Jelenleg ennek nincsen semmilyen jogi vagy egyéb vonzata, tulajdonképpen csak egy egyszerű baráti körnek minősül, hasonlóan a számítógépes játékok klánjaihoz. A tagjai egyszerűen elhatározzák, hogy ha tehetik, együtt játszanak a többiekkel.


Vezető
Mivel Te olvasod ezt a cikket, valószínűleg fontolgatod, hogy csapatot alapítasz. Mielőtt bármibe belefogsz, alakítsd ki magadban az irányelveket. Ezekhez ragaszkodj és ezek szerint válogasd össze az embereket. Legyél határozott, de ne túl keményfejű. Hallgasd meg a tagokat, figyeld a többi csapatot és ha kell, változtass. Ne felejtsd el, hogy ez nem katonaság, nem vagy senki felettese. Ha az embereknek nem tetszik, amit mondasz, egyszerűen otthagynak. Mindenkinek hagyj elég mozgásteret arra, hogy játszhassa a saját játékát.


Az emberek kiválasztása
Kicsit durván fogalmazva azt mondanám, a minőségre menj, ne a mennyiségre. Ezalatt nem kizárólag a leendő tagok játéktudását értem, hanem azt, hogy mennyire lesznek „kompatibilisek” a csapat többi tagjával és mennyire érzik magukénak a csapat szellemiségét.

Nagyon fontos, hogy hasonlóképpen gondolkodjatok az airsoftról, körülbelül ugyanannyira tartsátok fontosnak, nagyjából azonos időt és energiát tudjatok rászánni. A jelenlegi szint és felszerelés nem olyan lényeges ebből a szempontból, ezek könnyen fejleszthetők.

Mindenképpen meghívásos rendszert válasszatok, azaz ha egy játékost megfelelő jelöltnek gondolsz, kövesd figyelemmel esetleg keresd a lehetőséget, hogy játszhass vele és figyeld, hogy ő keresi-e a lehetőséget, hogy veletek harcoljon. Ha úgy érzed, jól kiegészítené a csapatot, kérd fel a tagságra.

Ezeket különösen akkor nehéz betartani, ha az adott településen az első közösséget építitek. Ilyenkor mindenki csapattag szeretne lenni és mindenki borzasztó lelkes. Kell pár hónap, amíg ez a hullám lecsendesedik és kiderül, ki mennyi időt tud a játékra, gyakorlásra fordítani, illetve hogy inkább katonai szimulációnak vagy sportnak gondolja-e.

Erre sokkal fontosabb figyelni, mint a létszámra, mert később sok konfliktusokhoz vezethetnek a gyorsan összeszedett emberek különböző elképzelései. Egy csapat nem attól lesz ütőképes, mert sokan vannak benne, hanem mert a tagjai hatékonyan tudnak együttműködni. Először 3-4 majd később 6-8 főt tűzz ki célul. Ez bőven elég.


Image
A névválasztás nehezebb feladat lesz, mint gondolnád. Szerencsére hazánkban is igen sok csapat tevékenykedik. Ennek a hátulütője, hogy gyakorlatilag az összes ismert különleges alakulat és ragadozó állat neve szerepel már valamelyikük nevében. A végleges döntés előtt alaposan tájékozódjatok.

Kerüljétek a hasonlóságokat. Ne csak egy jelző cseréjével alkossatok új nevet. (Nem szerencsés Vörös Viperáknak keresztelni a csapatot, ha van már egy Fekete Viperák nevű.) Figyeljetek arra, hogy ne csak a teljes név, hanem a rövidítése se ütközzön már létező névvel.

A címer megtervezésénél ugyanerre kell figyelni. Távolról is egyértelműen különböznie kell a többitől. Hiszen ez a célja.


Belügyek
Gyakori, hogy a lelkesedés miatt a külsőségekre helyeznek nagy hangsúlyt, míg fontosabb de kevésbé látványos elemek elsikkadnak.
A leggyakrabban túlhangsúlyozott témák:

- Szerepkörök
Aki kapcsolatba kerül az airsofttal, szinte biztosan rendelkezik valamiféle „katonás” múlttal. Ezzel biztos Te is így vagy. Vagy hivatásosként szolgáltál, esetleg szolgálsz, vagy érdekel a hadtudomány és a történelem, esetleg valamelyik számítógépes játék rajongója vagy. Biztos, hogy van kedvenc fegyvered és biztosan van kedvenc alakulatod, szerepköröd.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az airsoft fegyverek eltérnek mind a valódi, mind a virtuális másuktól és az ott bevált taktikák sem működnek feltétlen a pályán. Felesleges felosztani a kezdeti néhány embert mindenféle szerepkörre, hogy legyen mesterlövész, támogató lövész, stb.. Bőven elég, ha megtanultok sima lövészként együttműködni Nem kell túlbonyolítani. Ez is éppen elég nehéz feladat. Csak időt és pénzt fogtok kidobni az ablakon azzal, hogy nem megfelelő felszerelést és nem működő taktikát akartok alkalmazni.

A tagok mentalitása és felszerelése, a fegyvereik erőssége természetes módon kialakít egyfajta lazább beosztást, nem kell külön erőltetni.

- Egyenruha
Ha minden játékos könnyedén megengedheti magának, hogy egységes felszerelést vegyen és szívesen is teszi, akkor mehet, de valójában azon kívül, hogy fényképeken jól mutat, nincs lényeges szerepe.

Ha mégis emellett döntetek, ne válasszatok csak azért a többitől eltérő színű, esetleg jobban észrevehető ruhát, hogy jobban kitűnjön a csapat a tömegből. Maradjon meg az eredeti feladatuk: az álcázás és a védelem. A felvarró úgyis jelöli a hovatartozást.

- Csapatkassza
Többnyire hatalmas tervek születnek ezen a téren is. Nagy tervek nagy kiadásokkal. Mint a többi feladatot, ezt sem szabad túlkomplikálni. Amire eleinte érdemes lehet összedobni, az egy elsősegélycsomag, ami minden játékon kint van, valamint a szükségesnél néhánnyal több felvarró az új tagok számára. Esetleg előre gyűjthettek nagyobb külföldi játékra.

- Rangok, kitüntetések
Gyakran felvetődik a mindenféle rang- és egyéb jutalmazó rendszerek bevezetése, ez azonban teljesen felesleges bonyolítás. Körülményes vezetni és hosszútávon nem is olyan szórakoztató, mint amilyennek elsőre tűnik. Haszna pedig nincs igazán. Főleg amiatt, hogy nincs egységesen elterjedt rendszer, egymás tudását meg úgyis ismeritek.


Ami valóban fontos
A legfontosabb az ilyen külsőségek helyett az, hogy még jobban összekovácsolódjatok. Ha tehetitek, járjatok el együtt más közösségekhez illetve nagyobb játékokra. Ha van rá mód, itt is maradjatok egy rajban, de legalább egy csapatban. Figyeljétek, hogy az öregebb csapatok tagjai miként dolgoznak össze. Próbáljátok meg ellesni a praktikákat.

Ezen kivül ha időtök engedi, tartsatok gyakorlatokat, valamint „civil” csapatépítő tréningeket is (értsd: sörözés). Minél jobban megszokjátok egymást, annál hatékonyabban tudtok együttműködni a pályán. Ez többet ér, mint azt eldönteni, hogy ki a százados.

Ha valaki ért a tagok közül a weboldalkészítéshez, készítsétek el a csapatotok honlapját. Ezzel megmutathatjátok magatokat a világnak, tarthatjátok a kapcsolatot másokkal és még tovább erősítheti a közösségérzést.

Próbálkozzatok folyamatosan új taktikákkal és rendszeresen beszéljétek át, mi hogy működött.


A jövő
A többi cikket is elolvasva valószínűleg a rendelkezésedre fog állni annyi információ, ami nagyban megkönnyítheti a csapatod beindítását és managelését. Azonban az ördög sosem alszik. E előfordulhat, hogy az első csapatod nem lesz túl hosszú életű. Talán még a második sem. Ez nem feltétlenül a te hibád. Mint minden mást, ezt is tanulni kell. E mellet a tagok élete is folyamatosan alakul, változik. Lehet, hogy a legaktívabb játékos már nem tud foglalkozni a sporttal, vagy esetleg megváltozik valaki airsoftról alkotott véleménye.. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni. A lényeg, hogy ne vegye el a kedved és maradjon meg ez az egész annak, aminek kell: egy kiváló játéknak.

A további szervezkedéshez sok sikert kívánok! Remélem, minél hamarabb összefutunk a „csatatéren” is!

Üdvözlettel: Dabido
_________________
“There is no hunting like the hunting of man, and those who have hunted armed men long enough and liked it, never care for anything else thereafter."
Skorpió Airsoft Csapat / Scorpions Airsoft Team - since 2004.

Vissza a tetejére
  Profil  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Az oldal üzemeltetője az itt szervezett játékokért nem vállal felelősséget!
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség