Ksznjk FreePrivacyPolicy!
SoftAir.hu
Airsoft fórum
KERESÉS
Vezérlőpult
Konverter
Cikkek

Taglista
Csoportok
GyIK
MASZ 2015
Fórumszabályok
Webmail
JÁTÉK NAPTÁR
Pontos idő: hétf. júl. 22, 2019 8:26 pm

Időzóna: UTC + 1 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
Szerző PM
játékszervező
Avatar

Csatlakozott: szer. márc. 19, 2008 11:43 am
Hozzászólások: 936
HozzászólásHozzászólás témája: Re: 2009.08.27-30 Rjavi Ris 6 - Szlovénia
HozzászólásElküldve: hétf. jún. 28, 2010 3:25 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Sziszkó írta:
Sziasztok!

Remélem idén is lesz olyan jó, mint tavaly. Készül a kiírás!
http://aks.rula.org/rr7/

Üdv:

Sziszkó


Deki a bergeten jelezte, hogy új oldalra fognak költözni, mert problémáik vannak a szolgáltatóval. a rula.org-os oldal még ez előtt készült, nemsokára új címen lesznek elérhetőek.
_________________
Kép

Vissza a tetejére
  Profil E-mail küldése  
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: hétf. aug. 13, 2007 7:56 pm
Hozzászólások: 86
Tartózkodási hely: Lajoskomárom
HozzászólásHozzászólás témája: Re: 2009.08.27-30 Rjavi Ris 6 - Szlovénia
HozzászólásElküldve: hétf. jún. 28, 2010 12:52 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Sziasztok!

Remélem idén is lesz olyan jó, mint tavaly. Készül a kiírás!
http://aks.rula.org/rr7/

Üdv:

Sziszkó
_________________
Kép
Kép

Vissza a tetejére
  Profil  
Fórumtag
Avatar

Csatlakozott: szer. ápr. 18, 2007 12:57 pm
Hozzászólások: 266
Tartózkodási hely: Szombathely/Győr
HozzászólásHozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: kedd szept. 29, 2009 7:48 am
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Rjavi Ris 6 beszámoló

Hosszas szervezéssel és a Blackwater csapat segítségével jutottam ki a Szlovéniában Postojna mellett megszervezett Rjavi Ris 6-ra. Szombathelyről Redboval vágtunk neki az útnak a csörnyeföldi pihenőig, ahol a konvoj felvett minket. Innentől én Hitmanékkel utaztam tovább, ahol az út során a Hitman-Skagen-Ranger trió gondoskodott az állandó jó hangulatról. Egy megálló, pár Graz felé elhajtó konvojtag, illetve egy mókás sztrádára fel és lehajtást leszámítva megérkeztünk 5 körül a játéktérre. Kronózás és regisztráció következett, aki nem utalta előre, az itt fizetette be a 30 Euros részvételi díjat, és mindenki átvette az ajándék pólót. Itt lehetett 6 Euróért tombolajegyet váltani egy nagyobb árfekvésű tombolára, aminek a fődíja sokak fantáziáját megfogta: egy minigun. Kronózáskor a 450 FPS-es M14-re érdekes nézett a srác, míg végül megértettem vele hogy támogató lövész és van másodfegyverem is.
A kerettörténet Afganisztánban játszódott, a magyar kontingens tálib oldalt játszotta szlovén és cseh segítséggel, a többiek ISAF oldalt (szlovén, szlovák, olasz stb..). A mi oldalunkon woodland nadrág, civil vagy egyszínű felső, shemag, pakol (afgán sapka), basebal sapka volt a dresszkód, a túloldalon pedig az ISAF ruhái(marpat, flecktran, illetve valmi általam ismeretlen woodland minta). A magyar oldalt Trasher – a Mullah vezette.
Átcuccoltunk a pálya túlfelére a táborhelyre, egy szép nagy tisztásra. A bázisok nem voltak támadhatóak a játék során. Itt mókázás, hasznos tanácsok és „megszakértések” következtében lassan testet öltött a Blackwater kontingens sátrai.
Este a tábortűz körül tréfálkozás, beszélgetés alakult ki, olyan magasröptű témákkal mint miért jó pipalámpa színszűrőn át tábortüzet nézni, miért veszélyes kakaóért meni a teszkóba és hasonlók. 9-10 óra tájt futottak be a Vadakanok. A többség odasereglett megtekinteni hogyan tudnak sátrat állítani sötétben, de le kalappal előttük 10-15 perc alatt felhúzták az egészet. Utána nemsokkal többen aludni tértünk, mivel reggel 6-kor volt ébresztő. Volt aki megvárta Trasher éjféli eligazítását, de tudtommal lényeges infó nem hangzott el.
Másnap reggel az „Allahu Akbar” müezzin ének ébresztette a harcosokat a sátrakban, illetve hozzánk Godot rohant be „játék van vazze” kiáltással. Itt jegyezném meg hogy az éjszaka hideg volt. Nagyon is, reggel köd borította a tisztást. Összeszedelőzködtünk, közben megérkezet a szervezők által biztosított reggeli. Főtt kolbász, tojás kenyér, majonéz kávé tea. Le a kalappal előttük.
Trasher megtartotta az eligazítást a 714-es magaslatot vesszük be majd a 740-est, a pályát ismerő szlovénok vezetnek minket a játék 8-kor kezdődik minden figyelmeztetés nélkül. Ami köszönhetően a közelben zajló nagy kaliberű éles lövészetnek csúszott. Kicsit módosult terv majd elindultunk a 714-es hegy felé.
Én a Messor vezette rajban kaptam helyet, Punker, Justice, Paul Baxter mellett. A hegyi menet alatt elhatároztam, nem szidom többet a hajmáskéri dombokat. Meredek sziklákkal tűzdelt kanyargós ösvény vezetett fel. Gond nélkül felértünk a hegytetőre, majd a csapat fele köztük mi is továbbindultunk a 740-es magaslat felé. Nem messze ellenséges erőkbe ütköztünk heves tűzharc bontakozott ki. (megtett utunkat lásd Punker térképe) Fokozatosan kivonultunk az összecsapásból, de a csapat kétfelé szakadt. A következő 1.5-2 óra azzal telt hogy egymást, illetve a 740-es hegyet próbáltuk megtalálni, de GPS és iránytű segítségével sem ment. Eközben az ellenfél betámadta a 714-es hegyet.
Elindultunk felmenteni, Punker, Baxter és jómagam különválva próbáltunk közelebb jutni de kb. 4-5 ellenséges harcos kiszedett bennünket majd megkéselt. Itt térnék ki rá, hogy lehetséges volt foglyot ejteni, illetve a fogoly ha nem kutatták át, késelhetett és lőhetett – gumikés és elrejtett fegyver esetén. A foglyot a táborig kellett kísérni ahol fél órát kellet várni, majd mehetett a saját visszaállójukra. Elindultunk visszaállni útközben csatlakoztak hozzánk a 714-es halott védői is. A táborban kiderült a hegyet elbuktuk, de szerencsére Trashert nem sikerült elkapniuk.
Délutáni feladatunk a „falu” megvédése volt ahol a Mullah toborzott. Körkörös védelmet vettünk fel, elméletileg 2 órán kellett visszatartani az ellenséget. A melegben többen ele-elbóbiskoltak az őrségben de kb. fél óra múlva elkezdődött a szórványos tűzharc. 2 óra után jött az ukáz, hogy még egy órát tartsunk ki 5-ig. Eközben a dabasi SAS és MOS a szomszéd hegyet próbálta bevenni, ahol kiderült, hogy tálibnak álcázott ISAF különleges erők voltak. Közben az ellenfél egyre jobban közeledett a faluhoz. Az utolsó negyedórában kicsaptunk rájuk, szép számmal sikerült ritkítani őket, 2 foglyot még játéklefújás elött el is jutattak bázisra. Mint kiderült, nem tudtak róla hogy a Mullah itt van, csak az embereinket látták.
Este 7-kor kezdődött az éjszakai játékrész. Itt is Trashert kellett védeni a magyar kontingens egy nagy mezőt védett be Trasher közvetlen védelmét a szlovének kapták. Itt kicsit zavaros volt számomra az információ, mint a játék után kiderült pont ellenkező irányból jött az ellenfél, mint számítottuk. Mi az erdő szélén voltunk beásva. Körülöttünk mókusok sivítottak, dobáltak tobozokat, szóval izgalmasan telt a várakozás. Két órával később a fokozódó tűzharc és rádiózás hatására előrejöttünk a tisztás szélére. Több mozgó fényt láttunk illetve folyamatosan jött a rádióban a túloldal technikai berendezéseinek részletezése; éjjellátók, hőkamera a magaslesben, flare, világítólövedék. A fények egyre jobban közeledtek, majd amikor biztosnak ítéltük a találatot rálőttünk. Punkerral nem hallottuk a vonuljuk vissza parancsot, maradtunk a mezőn. Többször próbáltak kiszúrni minket majd engem tíz perccel később lelőttek, majd Punker is sorra került. Egy kegyes(?) ISAF harcos megkéselt nem akart foglyot ejteni. (Kecsáékat még a harc elején megsétáltatták) Talán itt volt egy kis kavarodása szervezők részéről ugyanis nem deklarálták hogyan jelzzük a halott státuszt. Többen piros fénnyel (többször éjjellátónak néztük) vagy felfelé tartott lámpával jelezték ezt.
Elbattyogunk visszaállni. Új parancs jött Trashert kell kísérni a közeli kisházig. Olyan variációt is halottam hogy a bázisunkra vissza, mindez csak elterelés. A magyar kontingens elindult a kisház felé. Egy kanyar melletti mezőn belefutottunk az ellenséges csapatba. Hullottak az emberek mindkét oldalon. Dawe üvöltözésére elértük a házat. Épp behatolásra készültem amikor egy barátságos ISAF harcos megérintett és azt mondta „kill” (silent kill – késelés) A sötétben a kavarodásban ezek a késelések megtizedeltek minket. Volt olyan hír is hogy az ellenfélből valaki narancs kendővel a fején késelt. Mentünk visszaállni. A következő támadásnál hátul tartották a medikeket és a többiek folyamatosan vonták vissza a sebesülteket. Itt volt az egyetlen hangos vita a játék során ugyanis a szemközti mezőn egy ellenséges harcos nem nyitott tüzet ránk, mivel autó ment át a közöttünk lévő úton (nem tiszta máig mit keresett akkor ott, többször járt arra valószínűleg szervező volt), viszont a magyarok lőttek rá. A következő rohammal sikeresen bevettük a házat és megtisztítottuk. Trashert bekísérték majd elkezdtük védeni, egy órán át kellett visszatartani az ellenséget. Az útra egy lassan pöfögő ködgyertyát tettek ki, illetve egyik irányba reflektort a másik irányba letettem egy villogó fejlámpát. Az ellenfél nem sokkal később megjelent de a füst és a fények nem hagyták az éjjelátókat érvényesülni. Úgy húsz perc intenzív lövünk ahol mozgás van jellegű tűzharc után elmentek visszaállni. Lett volna még fél óra 3-ig de a szervezők szóltak hogy az ISAF kontingens feladta elment aludni. Sikerült megvédeni a Mullahot visszatértünk a táborba a aludni. Mint kiderült magyarok 90% aktív volt aznap éjjel míg az ellenfél csupán fele-harmada.
A másnap reggel hidegen köszöntött be, újfent és a müezzin szólt hozzánk. A feladatuk a lezuhant UAV felkutatása bevédése és minnél több fogoly szerzése volt. (érdekes hogy az ISAF az UAV-n levő adatokért jött, ami ugye állandó on-line kapcsolatban van a központtal – mondjuk ennyi belefér). A reggeli indulást az ISAF kérésére csúsztatták, majd ronda felhő kezdtek gyülekezni. Nem sokkal később pár csepp eső esett kb. annyi hogy amíg bementünk fedél alá el is állt. Lassan nekiálltunk a hegymenetnek. A tábortól alig száz méterre kiszúrtuk az UAV-t ami mint kiderült rossz helyen volt (meglepően pöpec kis makettet raktak össze a szervezők még rakéta is volt rajta). A velünk harcoló (szervezői) pakisztán határőrök futólépésben feljöttek a hegyre átvitték másik helyre. Itt egy mező körül alakítottunk ki védelmet. Mi az É-i oldalt egy katlant kaptuk feladatul megvédeni. Kis várakozás után Trasher felderítőket kért, így Justice-al kimentünk körbenézni a délnyugat felé. Mikor visszatértünk az eredménytelen felderítőút után, a katlan túloldalán mozgást vettünk észre majd tűzharc alakult ki. Volt pár találatunk de a Baxter ellátott mindenkit. Közben az egész északi fronton összecsapások kezdődtek. Felsőbb utasításra hátrahúzódtunk, egyre feljebb. Épp el akartuk foglalni az új védelmi pozíciót, amikor szóltak hogy foglyokat ejtettek és a bázisra kísérik őket, mi pedig biztosítsuk az utat. Nagyjából húsz ellenséges harcost sikerült elfognunk akiket lekísértünk a bázisra, közben egyre jobban sötétedett az ég és kezdett esni az eső. A bázison sajnos az időjárás miatt kimaradt a letérdeltetés tarkóra kulcsolt kézzel. A foglyokkal együtt bementünk a központis sátorba. Kint elkezdett esni mintha dézsából öntenék. Pár fanatikus ember elindult még drogcsempészetre. A sátorban jó hangulat alakult ki melyre a fogolykínzás is rátett egy lapáttal (videók közt fent van, érdemes megnézni). Fél óra múlva elkezdtek visszaszállingózni a csempészeink majd Trasher szólt hogy a játék véget ért, minden feladatot végrehajtottunk. Aki akart kimehetett még a pályára tét nélkül lövöldözni az ellenséget.
A tábort meglepő gyorsasággal bontották le, mindenki pakolt készülődött. Este a safezone-ban volt a BBQ party. Önkiszolgáló edd (és idd ingyen sör!) amennyi beléd fér típusú grillparti volt, majd utána következett a tombola, melyen sok magyar nyert hasznos dolgokat – rádió, fegyver, mennyiségi BB. Kötetlen hangulatú beszélgetés alakult ki néha Allahu Akbar kiáltásokkal, majd szépen kezdtek fogyni az emberek.
Sokan már szombat este útnak indultak hogy minnél előbb hazaérjenek. Mi vasárnap indultunk vissza Ranger helyett Alien4 tartott velünk. Térkép és GPS nélkül vágtunk neki a hazaútnak, egész jónak véltük magunkat amikor határátkelőhöz értünk. Ami nem magyar hanem osztrák volt. Szóval 120 km-es kis kitérővel folytattuk hazafelé utunkat. Engem Tornyiszentmiklóson tettek ki itt vártam a szombathelyi fuvarom. A jónépek szemében gyanús lehettem gyakorlóban, shemaggaml nagy rakás csomaggal a falu közepén, ezért negyed óra múlva megjelent egy rendőrautó és igazoltatott, de nem volt semmi probléma.

Összességében jó élmény volt profin megszervezve hangos szó vita ilyen szám mellett elenyésző volt. Köszönöm minden magyar és külföldi harcostárnak aki résztvett, hogy ilyen jól sikerült. Remélem, jövőre is kijutok

Allahu Akbar

auer
[/i]
_________________
Kép
Vásárlás FAQ:
- személyes átadás Győrben. játékokra nem járok, az kihúzva
- a cuccok régóta állnak a szekrényben, elállnak tovább is, magyarán áron alul nem adom ;)

Vissza a tetejére
  Profil E-mail küldése  
Admin
Avatar

Csatlakozott: szer. jún. 30, 2004 4:37 pm
Hozzászólások: 3830
Tartózkodási hely: budai elit... :))))))
HozzászólásHozzászólás témája: 2009.08.27-30 Rjavi Ris 6 - Szlovénia
HozzászólásElküldve: szomb. szept. 26, 2009 4:08 pm
HozzászólásMutasd csak ezt az üzenetet
 
Idén augusztus végén ismét kint voltunk Szlovéniában, a Rjavi Ris sorozat hatodik játékán. Maga a játék helyszíne korábbról ismerős lehetett, ismét a Postojna melletti katonai területen került megrendezésre ez a meghívásos, igen zárt közösségnek szóló milsim játék. Ez Európából 340-350 embert jelentett összesen, három harccsoportra osztva.
A kerettörténet szerint Afganisztánban és Pakisztánban jártunk, a határvidéken, Kandahar tartományban. A mullah és emberei fegyvert csempésznek, droggal üzletelnek, katonákat toboroznak, IED-t telepítenek és rajtaütéseket szerveznek, míg az ISAF igyekszik a vezetőket kézre keríteni, útvonalakat biztosítani és a rendet fenntartani. A pakisztáni erők korruptak, így hol erre, hol arra az oldalra állnak, motiváció függvényében. A feladatokat a szervezők hosszúnak tervezték, inkább a valóság szimulálása volt a cél, mint az öldöklés. Összesen 3 VIP és 7 harci küldetést terveztek a teljes játékidőre, egymással gyakran párhuzamosan – ebből végül mindegyik realizálódott.
A helyszínről pár gondolat: 660 és 750 méter közötti hegycsúcsok, köztük mély völgyekkel, nagy szintkülönbséggel, meredek ösvényekkel . A terep sziklás, omladékos vagy mohával benőtt, az aljnövényzet a hazainál ritkásabb, füves. A fű alatt nem ritkák a víznyelők, lyukak vagy épp sziklaperemek. Az időjárás gyorsan változhat, szélsőségekre célszerű készülni.
Hosszas előkészületek és nagymérvű lemorzsolódás után 70 magyar játékos vágott neki a hat órás útnak, jó részük konvojban haladt célja felé, míg páran kisebb-nagyobb kitérők után érkezett a festői hegyek közé. Mi hárman (Trasher, Rephyx s jómagam) később indultunk s így a konvoj mellett csak Szlovéniában sikerült elhúznunk, a GPS segítsége ellenére, pedig a technika mindent megtett, hogy tévútra vezesse kis csapatunkat – volt, ahol 1100 km-es utat tervezett a direkt autópálya helyett… Mivel nem szívesen vitattuk volna meg a horvát határőrökkel az airsoft szépségeit, így Tornyiszentmiklóst választottuk átkelőhelynek, bár kicsit aggódtunk a tavalyi tapasztalatok miatt, hisz a múlt évben még igencsak építés alatt volt az autópálya határ utáni szakasza. Mivel Szlovéniában úgy tűnik, kissé gyorsabban épül a pálya, mint kis hazánkban, így idén Ljubjana-ig tudtuk tartani a kellemes 130as tempót és pihenővel együtt bő 5 óra alatt ki is értünk.
Megérkezvén rögtön ismerősökbe botlottunk, Brujo és Deki vigyorogva üdvözölt mindannyiunkat s kedélyes csevegés vette kezdetét. A regisztráció formalitása után a sátor hátsó részében azonnal rendelkezésre állt a két kronó, hisz kronózatlan fegyver a játéktérre sem kerülhetett be – szlovén barátaink néhány fegyver eredményeit meglátva igencsak düllesztették a szemüket és bőszen magyarázták, hogy a szabályaikban messze magasabb a limit, mint amit az adott vas produkált 
A kötelező körök után átgurultunk a leendő táborhelyünkre, mely egy tágas mezőn lett kijelölve, egy 665 méteres csúcs tövében. Táborverés után sajnálattal konstatáltuk, hogy a környék összes agresszív darazsa is eme mezőn szeret portyázni, így vad hajsza vette kezdetét a sátrakban, mely sokaknál napnyugtáig tartott. A kontingens lelkesedése az egekre hágott, mindenki felpörögve várta az esti eligazításról visszatérő mullahot (Trashert), aki az elhúzódó egyeztetések után éjfél körül jött vissza az alvó táborba. A terveknek megfelelően hajnalban keltünk, aki lustálkodni vágyott, annak a mező szélén álló vadászlesből felcsendülő müezzin verte ki a csipát a szeméből – nem hiába, a CD lejátszó és megafon kombó igen meggyőző tud lenni……. A hajnali kelés után eligazítás, meglepetésként meleg tea, kávé és reggeli várta az ébredező szabad harcosokat. Elhangzott az utolsó emlékeztető: „Figyeljetek a kígyókra, fel nem robbant tüzérségi lövedékekre és víznyelőkre!” Miként utólag kiderült, a kígyók mellett az egyik helyi skorpiófaj is aktív volt, de erről szerencsére nem tudtunk . Döbbenet, majd a morál igen hamar csúcsra pörgött ismét, bősz „Allahu Akhbar”szállt a párába burkolódó csúcsok között, s kezdődött a várakozás; a kezdés tolódott a terület délnyugati sarkában kezdődő éles lövészet miatt, át kellett ütemezni a küldetéseket, hisz meglepően kevesen szeretnek mozgó cél lenni egy .50es mesterlövész puska előtt…
A küldetések összefoglalása az alábbiakban Trasher tollából:
I. „KÜLDETÉS

714 és 740-es magaslatok elfoglalása és megtartása (9-17h):

a területen folyó katonai éleslövészet miatt az akció késéssel indul. A teljes tálib haderő a szlovének vezetésével felkapaszkodik a táborral szomszédos 714-es magaslatra. A hegytető biztosítása után kb. 70 fő (szlovén és magyar egységek) továbbindulnak a kb. 1km távolságra lévő 740-es magaslat felé. A vonuló egységek korán elszakadnak egymástól, eltévednek, egymásra várnak, és/vagy már a 714 lábánál harcba bonyolódnak. Javarészüket az ellenség felszámolja. Egy kisebb vegyes egység a pakisztáni erők segítségével végül elfoglalja a 740-et, de egy idő után kénytelenek feladni. A szlovének külön kiemelik a magyar sniper team (Josh, Hosszú, KES) tevékenységét az akcióban, akik a végén egyedül tartják a magaslatot.

Közben a tálib ellenőrzés alatt lévő 714-es magaslatot folyamatosan, erősen támadja az ISAF nyugati és déli irányból. A hegytetőt kb. 2 órán keresztül sikeresen tartjuk, aztán kellő erősítés hiányában a többvonalas védelem összeomlik. Az erősítés a közeli visszaálló dacára nagyon lassan érkezik, és/vagy rossz irányból közelíti meg a 714-et (és ezért az ISAF felszámolja őket). A mullah hű testőre (Dark) segítségével, az utolsó pillanatban sértetlenül távozik a magaslatról és épségben visszajut a táborba. A nap folyamán még több kísérlet történik a 714 visszafoglalására, sikertelenül.

II. KÜLDETÉS

Harcosok toborzása, szomszédos 690-es magaslat elfoglalása (9-17h-ig):

kora délután a magyar erők javarésze a tábortól délnyugati irányba, kb. 700 méterre lévő, (sátrakkal jelzett) elrejtett faluba indul, hogy a Mullah harcosokat toborozzon. A Mullahnak legalább 2 órát kell a helyszínen töltenie, hogy a küldetés sikeres legyen, és közben a 690-es magaslatot is ellenőrzés alatt kell tartani. A helyszínt gyorsan megtaláljuk, és miután a felderítők átvizsgálták, a Mullah bevonul a faluba. A körkörös védelem kialakítása után fél órával már megkezdődnek az első összecsapások a magaslat körül. A jó terepviszonyok, kiváló lesállások, az ügyesen dolgozó (védőkör belsejébe vezényelt) medikek, és a táborból érkező (magyar) erősítés, és a szomszédos magaslat környékére vezényelt, illetve annak irányából manőverező egységeknek köszönhetően az ellenség képtelen a falu közelébe jutni, és súlyos veszteségeket szenved. Egy ISAF katona fogságba esik, melyet sikeresen eljuttatunk a táborba.

A Mullah több mint 3 órát (maximális lehetséges idő) tölt zavartalanul a faluban, a 690-es magaslat pedig legalább 1 órát van tálib kézen. Kevéssel a Mullah távozása előtt a harcosok meglepetésszerűen lerohanják és lemészárolják a támadókat, további 4-5 foglyot ejtenek. A foglyok táborba szállítására már nincs idő, ezért a helyszínen végeznek velük.

III. KÜLDETÉS

Találkozás a fegyverkereskedővel:

Blayo és Bagzi törzsfők kb. 40-50 fős szlovén haderő kíséretében a délre, 1 km-re fekvő 750-es magaslatra indul, hogy az ott található faluban fegyvereket vásároljon. Az üzlet kelepcének bizonyul, harcosainkon rajtaütnek, és javarészüket lemészárolják. A két törzsfő szerencsére kellően elővigyázatos volt (100m-rel a főerő mögött mozgott), ezért nem esnek fogságba. Mivel az ISAF nagy erőkkel keresi őket (gyakran csak méterekre lapulnak az ellenségtől), ezért a Mullah harcosokat küld a táborból a kimenekítésükre. A mentőcsapat rádión felveszi a kapcsolatot Blayoval és Bagzival, de egy félreértés folytán (két azonos számú magaslat egymás mellett) nem találja meg őket. Ettől függetlenül a törzsfők sértetlenül visszajutnak a bázisra.

IV. ÉJSZAKAI KÜLDETÉS:

A Mullah összes harcosával törzsi gyűlésre vonul, melynek lebonyolításához legalább 2 óra zavartalan tárgyalás szükséges. A találkozót egy romos faluban kell lebonyolítani. 20h-kor a tálib haderő 90%-a kivonul a találkozó helyszínére. Jó hír, hogy a 180 fős ISAF haderőből estére már csak 60-70 hadra fogható, ezek viszont a legjobban felszereltek, legtapasztaltabbak az éjszakai hadviselésben. A környék biztosítására a magyarok védelmi vonalat állítanak fel a közeli tisztásokon, illetve közöttük az erdőben. A védvonal mögött kb. 50-60 fős szlovén egység őrzi a Mullahot a faluban, amíg a "tanácskozás" tart. A gyűlés „résztvevőit” egy mély sziklahasadék falában, egy fülkében rejtik el (a házak mellett), majd alaposan álcázzák, hogy az ellenség termokamerái elől is rejtve maradjanak.

A magyarok ugyan jelentős veszteségeket okoznak a támadóknak, de védelmi vonalaikat így is szétverik, többüket (6-8 fő?) foglyul ejtik. Ennél azonban fontosabb, hogy több mint 2 órán keresztül feltartóztatják az előrenyomulást. Amikor az ISAF a faluhoz ér, már csak a Mullah hűlt helyét találja. A faluba beözönlő, azt töviről-hegyire átvizsgáló erők ellen a Mullah két irányból ellentámadást szervez.

A játék leghevesebb csatája bontakozik ki (Dawe és Kecsa vezetésével), több sikertelen, tömeges roham és kézitusa után a tálibok végül felülkerekednek, és legyilkolják az épületek között csapdába esett hitetleneket. A Mullah büszkén vonul be újra a faluba, hogy a hullahalmokon üldögélve még 20 percet csevegjen a „vénekkel”. Védelmét legalább 40 madzsarisztáni harcos látja el. Amikor újabb nagy erejű támadás éri a falut, a Mullah azonnal távozik a hátsó kijáraton testőreivel.

A végzetes erejűnek ígérkező ISAF rohamot egy 2.5kg-s füstgránát (a lehető legjobb pillanatban) elsütése állítja meg, hasznavehetetlenné téve az éjjellátókat, világító rakétákat, és fegyverlámpákat. A tálibok ismét győzedelmeskednek!

V. KÜLDETÉS

IED:

A táborhoz vezető északi és déli úton rajtütések szervezése, harckocsi aknák telepítésével, őrzésével. A feladatot a szlovénisztáni törzs hajtja végre, kb. 30-40 fővel. Mindkét útvonalon sikeres támadások sorozata zajlik, az északi úton kemény harcok árán, több órán keresztül meggátolják, hogy az ellenség előre jusson és felszedje az aknákat. A végén egy 4 fősre zsugorodott egység még másfél órán keresztül sakkban tartja az ISAF erőket.

VI. KÜLDETÉS:

Fegyvert drogért – a humanitárius segítségnyújtás jegyében

Fegyverszállítmányok ópiumra cserélése. Csempészcsapatoknak kell az ISAF őrjáratokat kijátszva eljutni egy találkozóhelyre, hogy nyélbe üthessék a cserét, majd a megszerzett árut visszajuttatni a bázisra. Négy kisebb-nagyobb, szlovén-magyar csapat indul útnak 13h-tól, 20-30 perces időközönként. A legkisebb egység 3-4 főből, a legnagyobb 15-20-ból áll. A felderítést a sniper team végzi, akik hamarosan eljutnak a helyszínre és felveszik a kapcsolatot a kereskedőkkel.

A legkisebb egységet kivéve (Grey’s Scouts) mindegyik csapat sikertelenül jár, egyrészt az időkorlát, a tájékozódási problémák, az időjárás (eső), vagy az ISAF tevékenysége miatt. A feladatot tovább nehezíti, hogy a kereskedők az első sikeres árucsere után véletlenül Allahhoz röpítik magukat, egy robbanóanyaggal megrakott mellény kínálgatása közben.

A visszafelé vezető utat a sniper team és a csempészek elé küldött fegyveresek biztosítják. Hamarosan két csomag ópium van a Mullah kezei között. Allahu akbarr!!

VII. KÜLDETÉS:

Csapda a lelőtt UAV-nál

A tálibok lelőnek pakisztáni területen egy fontos adatokat tartalmazó ISAF UAV gépet, majd a határőrséggel együtt rajtaütést szerveznek a határon átkelő „black ops” egységek elfogására. A feladat minél több bizonyíték gyűjtése (foglyok, holttestek) az ISAF ellen, hogy megsérti a nemzetközi egyezményeket.

Kb. 80-90 fő indul útnak 11h körül, hogy kelepcét állítson a bázistól 600m-re keletre található, lankás tisztáson. A helyszínre érkezve rögtön ellenséges felderítőket, legalább egy sniper teamet jelentenek a harcosok.

A tálib és pakisztáni erők kb. 150-200m széles félkörben állnak fel az UAV körül, jól kihasználva a terep adottságait, és nyugat felé nyitva hagyva a kelepcét. Kb. egy órán keresztül nem történik semmi, majd egyre több ISAF egység jelenik meg a környéken, a tálib erőket kémlelve, kerülgetve, próbálgatva. Ahogy a konfliktus eszkalálódik, úgy válik óvatlanabbá az ellenség, a r.avasz afgán harcosok gyakran egész rajokkal végeznek lesállásaikból tüzelve, rengeteg foglyot ejtenek, és „holttestet” kaparintanak meg. A megérkező szlovén erősítés tovább javítja az igazhitűek pozícióját.

Közben a Mullah visszatér a bázisra, hogy a csempészakciót egyengesse, majd a 750-es Sentrujir magaslatra felkapaszkodva követi az eseményeket... Az elfogott ISAF katonákat kisebb-nagyobb csoportokban, erős őrség mellett kísérik a bázisra. Amikor elérkezik az idő, a tálibok fokozatosan kivonják magukat észak felé, és faképnél hagyják a szétzilált ellenséget.

A végső mérleg a bizonyítéka a hatalmas diadalnak: 23 fogoly, köztük az ellenség hadszíntéri parancsnoka, és 19 holttest (kivérzett vagy megkéselt katonák). Allahu akbarr!

A játékon 70-nél több magyar játékos vett részt, ami a legnagyobb kontingens volt, ami külföldi játékon, szervezett formában részt vett. Ugyancsak ez a csapat volt, ami a legkülönbözőbb forrásokból, nemzetektől, ismerősöktől és ismeretlenektől az elmúlt 4 évben a legtöbb elismerést kapta. A szervezők szerint a magyarok voltak a legjobban szervezett, legjobb dresszkóddal rendelkező, teljes létszámmal, állandóan harcra kész csapat. Nevetve mesélték, hogy amíg mi mindig időben készen voltunk a bevetésre, addig az ISAF állandóan halasztást kért.

A tálib oldalon 130 fővel rendelkeztünk, az ISAF 180-nal. A velünk nyomuló szlovének meg voltak lepve, hogy a hozzájuk csapodó, korábban sosem látott magyar rajokkal úgy tudtak együttműködni, mintha már évek óta együtt játszanánk. A sniper teamünket nem győzték dicsérni, már az első napon. A morál végig magas volt, és a lelkesedés a szlovénekre is átragadt, még a játék után, az offzone-ban is órákig "Allahu Akbarr"-oztak. Az ellenségtől, a foglyul ejtett játékosoktól is csupa pozitív visszajelzés érkezett, méltatták a harci kedvet, és a korrektséget.

A tálib oldalon harcolók elhivatottságát jelezte az is, amikor az éjszakai játékon az ISAF harmada jelent meg, tőlünk pedig a haderő 90%-a, és hajnali fél háromkor még üvöltve, teljesen felpörögve ütötték az ellenséget. Másnap hasonló volt a felállás, a 180 délceg ISAF-osból csak 110 volt hadra fogható, ami a pihenőidejük alapján szánalmasnak nevezhető. Az ellenség mentségére legyen szólva, a szervezők a létszámkülönbség miatt a legjobb szlovén csapatokat adták mellénk.

Akárhogyan is, 10 feladatból, 7-8-at sikeresen teljesítettünk (összesen 7 küldetés, +3 védendő VIP). A Mullahnak haja szála sem görbült, pedig többnyire az akció közelében tartózkodott (a 714-esen azért volt egy húzós pillanat), a két szlovén törzsfő, Blayo és Bagzi (akik szintén végig a terepen voltak) elfogásukra szervezett rajtaütésből sikeresen kereket oldottak, és később sem akadtak horogra.

A kontingensen belül komolyabb konfliktus, vita nem volt, a kisebb nyafogások pedig benne vannak a pakliban. Ha a Mullah nem voltam elérhető, biztonsági, vagy egyéb okból nem lehetett a helyszínen, vagy rossz volt a kommunikáció, mindig akadt megfelelő ember, aki átvette a harctéri irányítást…

Az utolsó, párhuzamosan futó küldetések befejezése után a játék véget ért, a kitűzött határidő előtt kicsivel. Ez a mi harccsoportunknak rossz hír volt, míg az ISAF oldalon inkább megkönnyebbülést okozott, hisz állóképességben és morálban is messze elmaradtak tőlünk. Technológiában viszont megdöbbentő volt a lemaradásunk, az éjszakai játékrészben a játékosok nagyjából fele rendelkezett éjjellátóval, a jó néhány sisakra szerelt monokulár mellett felbukkant pár harmadik generációs NVG is, a megszokott kézi éjjellátók és infralézerek mellett. A technológia fölényt szerencsére korlátozottal tudták kihasználni, a gerilla harcmodor, a szabadon használható célzó lézerek, nagy fényerejű lámpák és éjszaka is használt füstök jól kompenzálták a fellőtt világító rakétákat és az éjjellátókat.
A játék után az ismét feltámadó esőben a többség összecsomagolt és átment a safe zone-ba, a meghirdetett sör és csevap partyra és persze a jószomszédi kapcsolatokat építeni, hisz szinte az összes környező országból ott voltak a régi haverok – szlovénok, szlovákok, csehek, horvátok, németek, olaszok, osztrákok, franciák és persze a magyarok. Volt, akikkel 2004 óta megvan a határokon átnyúló barátság, melyet egyes egyedül a közös hobby hozott össze: a legnemesebb vad becserkészése, az ember vadászat.  A party antiszociális énemnek maradandó traumát okozott, főként a zenei része, hisz a kint oly kedvelt sramli harsogott a sátrak alatt, keveredve a soknyelvű vidám társalgással és röhögéssel. A társaságból időnként kitörő „allahuu akhbaaar!!!” mennydörgésként nyomta el az elszórtan felcsendülő „I love Bush!” sziporkákat, a jókedvnek a tombola sem szabott határt, csak kissé visszafogta a röhögést.
A gyors debriefing után, fél 11 magasságában indultunk hazafelé, kis kitérővel Dombóvárt is érintve. Utunk nem volt túl kalandos, alig néhány róka, róka & nyúl, macska, kutya és őz, valamint pár „vidám” kerékpáros okozott némi izgalmat. A nettó 5 óra alvás 3 és fél nap alatt megtette hatását, az autópályán simán elaludtam a dübörgő „halálmetál”-tól mit sem zavartatva. Jó kaland volt, megérte csütörtök reggeltől vasárnap hajnalig szinte végig talpon lenni.

2009. Skorpió team, Trasher & kvitya

Kép
_________________
“There is no hunting like the hunting of man, and those who have hunted armed men long enough and liked it, never care for anything else thereafter."
Skorpió Airsoft Csapat / Scorpions Airsoft Team - since 2004.

Vissza a tetejére
  Profil  
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Az oldal üzemeltetője az itt szervezett játékokért nem vállal felelősséget!
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség